Nostalgia empat dekad Alleycats

Go down

Nostalgia empat dekad Alleycats

Post by qaleq on Fri 04 Jul 2008, 7:06 pm

IRAMA yang didendangkan penyanyi utama kumpulan Alleycats, David Arumugam di Istana Budaya, Kuala Lumpur baru-baru ini mencetus momen yang sungguh mendamaikan.
David yang membawa penonton mengembara bersamanya pada Konsert Senandung Semalam Bersama Alleycats menjadikan konsert itu bukan sekadar hiburan hujung minggu semata-mata.
Sebaliknya, kembara seni David pada malam penuh nostalgia itu merupakan manifestasi terhadap bukti kejayaan sebuah kumpulan yang diterajui oleh penyanyi bukan Melayu merentasi semua kaum di Malaysia.
Bukan sehari dua masa diambil oleh David bersama mendiang adiknya, Loga serta rakan-rakan pemuziknya yang lain untuk memasyhurkan lagu-lagu Melayu.
Sebaliknya, selepas lebih 40 tahun berkelana bermain muzik di kelab-kelab malam di banyak negara luar, merakamkan berpuluh-puluh album, mengadakan beribu-ribu persembahan, karya-karya Alleycats akhirnya diberi peluang menakluki pentas prestij di Malaysia, Istana Budaya.
“Selepas lebih 40 tahun menyanyi, ini pertama kali kami diundang menyanyi di Istana Budaya,” umum David sebaik memulakan persembahan dengan diiringi tepukan gemuruh peminat-peminat Alleycats.
Persembahan sempena Konsert Senandung Semalam Bersama Alleycats bagi mengutip dana Yayasan Paru-paru Malaysia menghimpunkan generasi peminat seni yang pernah membesar dengan lagu-lagu nyanyian kumpulan itu.
Kecintaan yang menebal dalam diri David terhadap lagu-lagu yang memasyhurkan namanya terpancar pada wajahnya.
David barangkali tidak fasih menguasai bahasa Melayu namun penghayatan beliau terhadap mesej-mesej di sebalik lirik lagu Senandung Semalam, Senyumlah Kuala Lumpur, Seribu Bintang, Jika Kau Bercinta Lagi, Nota Terakhir, Andainya Aku Pergi Dulu dan banyak lagi pada persembahan berkenaan bagaikan membawa audiens melayang bersamanya.
Benarlah kata beberapa penonton yang ada pada malam itu, karya yang baik dan hebat akan sentiasa menjadi bahan rujukan.
Apa yang paling utama juga, ukuran kepada sebuah karya yang baik pula sentiasa dinilai berdasarkan sejauh mana ia mampu bertahan dalam sesuatu masyarakat.
Namun, ada sesuatu dalam diri David yang menyebabkan dia mudah untuk dikenang, dirindui dan disenangi.
Penyanyi terkenal Hattan yang dijemput sebagai penyanyi undangan pada Konsert Senandung Semalam Bersama Alleycats menganggap, kelebihan yang ada pada David ialah keikhlasan dia ketika menyanyi.
“Dia terlalu tulus dan sangat jujur ketika menyanyi,” ringkas Hattan menggambarkan kekagumannya pada seniman legenda itu.
Dan apa yang menyebabkan David cukup bertuah juga kata Hattan ialah, dia berpeluang merakamkan dan mempopularkan irama-irama indah yang sarat dengan nilai sentimental.
“Saya ‘cemburu’ dengan kejayaan mereka merentasi semua kaum pendengar dan peminat muzik di Malaysia.
“Pada saya, Alleycats adalah sebuah kumpulan legenda yang tiada duanya. Saya sangat menghormati mereka,” kata Hattan yang mengakui sangat berbesar hati dapat berganding bahu dengan David pada malam konsert istimewa itu.
Memetik rumusan Hattan berhubung ketulusan David ketika menyanyi, senario yang serupa tergambar pada penyanyi yang berasal dari Pulau Pinang itu.
David menyanyi dan menyanyi. Sesekali, dia berbual dengan audiens. David ada kala dilihat seperti seorang penglipurlara. Celotehnya mengundang tawa penonton.
Namun, ketika melantunkan suara menyanyikan lagu-lagu penuh nostalgia Alleycats, David membawa bersama penonton melayari momen-momen manis yang pernah dicipta oleh Alleycats ketika zaman kegemilangan mereka.
Ya, Alleycats sudah membuktikan mereka masih menjadi idola kepada sekian banyak bakat-bakat muda untuk berjuang secara jujur dan ikhlas dalam bidang nyanyian.
Lagu-lagu Alleycats terus segar dan subur dalam diri setiap daripada kita.
Sayang sekali, pada malam pertama konsert berkenaan, terdapat kecacatan pada sistem bunyi.
Namun, kalau namanya kumpulan berpengalaman, segala kesulitan diatasi dengan kebijaksanaan mereka mengawal pentas.
Ketika berada secara solo di pentas, David tidak perlu risau untuk mendapatkan khidmat penyanyi latar kerana sebilangan besar audiens menyanyi bersama-samanya.
Persembahan David dan Alleycats turut diiringi Orkestra Simfoni Kebangsaan di bawah pimpinan Eddie Marzuki.
Selain sebuah konsert nostalgia, Konsert Senandung Semalam Bersama Alleycats juga didedikasikan kepada mendiang Loga yang meninggal dunia akibat kanser paru-paru pada Jun tahun lalu.
Konsert berkenaan turut menampilkan Hattan, Jaclyn Victor, Adibah Noor dan Liza Hanim pada malam yang berbeza-beza
avatar
qaleq
Pelajar Cemerlang
Pelajar Cemerlang

Number of posts : 1519
Age : 31
Location : Kuala Lumpur
Intake : Jan 2005
Registration date : 2008-04-22

View user profile http://www.qaleq.sosblog.com

Back to top Go down

Re: Nostalgia empat dekad Alleycats

Post by qaleq on Tue 15 Jul 2008, 4:09 pm

Sampaikanlah salam cinta ku pada mu
avatar
qaleq
Pelajar Cemerlang
Pelajar Cemerlang

Number of posts : 1519
Age : 31
Location : Kuala Lumpur
Intake : Jan 2005
Registration date : 2008-04-22

View user profile http://www.qaleq.sosblog.com

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum