Minyak cecah AS$150 tempoh terdekat

Go down

Minyak cecah AS$150 tempoh terdekat

Post by qaleq on Sun 08 Jun 2008, 7:18 pm

lol! Harga minyak mentah dunia diramal mampu mencecah paras AS$150 setong (RM487.5) dalam tempoh terdekat selepas menyaksikan kenaikan tertinggi dalam sehari untuk mencatat rekod baru di pasaran hadapan New York semalam.
Harga minyak itu melonjak sebanyak AS$10.75 kepada AS$138.54 setong berbanding rekod sebelumnya AS$135.09 setong.
Penganalisis dengan MIMB Investment Bank, Shahril Anas berkata, kemungkinan untuk mencapai paras AS$150 tidak mustahil berdasarkan kenaikan yang berlaku itu.
''Kenaikan mendadak itu berpunca daripada kesediaan Israel untuk menyerang Iran sekiranya gagal menghentikan program senjata nuklear.
''Perkembangan ini akan membawa kepada spekulasi bakal berlakunya kekurangan bekalan minyak kerana Iran merupakan pembekal minyak keempat terbesar dunia,'' jelas beliau.
Bagaimanapun, Shahril berkata, harga minyak mentah dunia juga boleh mencecah paras AS$150 sekiranya keadaan ekonomi Amerika Syarikat (AS) kekal tidak menentu sehingga menjejaskan harga komoditi lain.
''Berdasarkan keadaan semasa ekonomi negara itu, harga emas hitam itu boleh mencecah AS$200 menjelang akhir tahun ini.'' kata beliau lagi.
Sementara itu, Pengurus Kanan Pelaburan Inter-Pacific Securities Sdn. Bhd., Deti Affendi A. Kadir berkata, peningkatan harga minyak mentah itu sudah dijangka berdasarkan pasaran semasa tidak menentu.
''Masalah peningkatan harga akan terus berlaku sekiranya spekulasi terhadap komoditi itu terus dipermainkan oleh para pelabur.
''Ditambah dengan keadaan tidak menentu seperti di Vietnam, kelemahan nilai dolar AS serta permintaan terhadap komoditi itu yang akan terus meningkat berbanding pengeluarannya yang berkurang,'' katanya.
Selain itu, seorang penganalisis dari firma yang sama Koay Yi Chuan pula menyifatkan peningkatan harga semasa kebanyakannya adalah disebabkan berita tidak munasabah.
''Berita seperti keadaan politik dunia bakal menyaksikan tercetusnya peperangan akan membuatkan pelabur terus melancarkan spekulasi secara berterusan.
''Khabar terbaru seperti kadar pengangguran yang semakin meningkat di AS telah menjadi salah satu punca kepada kenaikan harga minyak di pasaran pada Jumaat lalu,'' jelasnya.
Sekiranya harga minyak mentah di pasaran terus menjadi bahan spekulasi bagi menjana keuntungan, ia tidak mustahil akan mencecah AS$200 dalam masa tidak sampai setahun, tambahnya.
avatar
qaleq
Pelajar Cemerlang
Pelajar Cemerlang

Number of posts : 1519
Age : 31
Location : Kuala Lumpur
Intake : Jan 2005
Registration date : 2008-04-22

View user profile http://www.qaleq.sosblog.com

Back to top Go down

Re: Minyak cecah AS$150 tempoh terdekat

Post by qaleq on Tue 15 Jul 2008, 1:21 pm

minyak makin lame makin berkurangan
avatar
qaleq
Pelajar Cemerlang
Pelajar Cemerlang

Number of posts : 1519
Age : 31
Location : Kuala Lumpur
Intake : Jan 2005
Registration date : 2008-04-22

View user profile http://www.qaleq.sosblog.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum