Tambang bas sehala JB-KL naik hingga RM60

View previous topic View next topic Go down

Tambang bas sehala JB-KL naik hingga RM60

Post by qaleq on Sun 08 Jun 2008, 2:06 pm

Segelintir pengusaha bas ekspres di Terminal Bas Larkin di sini didakwa menaikkan tambang mereka melebihi 40 peratus dengan alasan kenaikan harga minyak.
Tindakan tersebut membebankan pengguna yang terpaksa membeli tiket yang mahal itu kerana tidak mempunyai pilihan lain.
Seorang pelajar, Farah Ishak, 16, berkata, dia membeli tiket bas untuk perjalanan dari Johor Bahru ke Shah Alam pada harga RM55 untuk perjalanan sehala berbanding harga RM30 sebelum ini.
“Terkejut juga saya sebab selalunya kalau tambang naik pun setakat RM5 sahaja tetapi kali ini ia naik sampai RM15 berbanding tambang asal,” katanya ketika ditemui di terminal itu hari ini.
Mingguan Malaysia juga difahamkan terdapat penumpang yang membeli tiket untuk perjalanan sehala dari Johor Bahru ke Kuala Lumpur dikenakan harga RM60 berbanding kadar biasa RM25.
Seorang lagi penumpang bas, Siti Norizan Sulaiman, 25, berkata, perbuatan menaikkan tambang secara sewenang-wenang itu dilakukan oleh pengusaha bas yang tidak takut kepada tindakan penguatkuasaan agensi kerajaan.
Pekerja kilang itu berkata, bagi pengguna yang menjadikan bas sebagai pengangkutan utama, mereka tidak mempunyai pilihan selain terpaksa membeli tiket pada harga yang ditawarkan.
“Kami tiada pilihan, mahu tidak mahu kami terpaksa membelinya walaupun mahal,” katanya.
Bagaimanapun, tinjauan juga mendapati terdapat beberapa pengusaha bas terutama yang mempunyai kaunter sah di terminal berkenaan masih mengekalkan kadar tambang sebelum kenaikan harga minyak 5 Jun lalu.
Seorang pelajar, Zahirah Abdul Ghani, 20, bersyukur kerana tiket bas yang dibelinya masih mengekalkan harga yang sama seperti sebelum ini.
Dia menggesa pihak berkuasa menjalankan langkah penguatkuasaan secara lebih tegas supaya pengguna tidak terus menjadi mangsa pihak tertentu yang mahu mengaut keuntungan berlebihan.

qaleq
Pelajar Cemerlang
Pelajar Cemerlang

Number of posts : 1519
Age : 30
Location : Kuala Lumpur
Intake : Jan 2005
Registration date : 2008-04-22

View user profile http://www.qaleq.sosblog.com

Back to top Go down

Re: Tambang bas sehala JB-KL naik hingga RM60

Post by zackmuska on Fri 13 Jun 2008, 11:38 pm

semua org nk amik kesempatan atas kenaikan harga minyak..aku fhm masing2 tertekan dgn kenaikan harga minyak..tp jgn la menambahkan lagi kesengsaraan rakyat kebanyakan....

_________________
"For A Pessimist, I'm Pretty Optimistic"

zackmuska
V.I.PeaMerS
V.I.PeaMerS

Number of posts : 507
Age : 30
Location : Somewhere
Intake : Jan 2005
Registration date : 2008-04-05

View user profile http://www.polimuadzam.edu.my

Back to top Go down

Re: Tambang bas sehala JB-KL naik hingga RM60

Post by qaleq on Thu 19 Jun 2008, 1:26 pm

smpai bile kte dibebani masalah nie

qaleq
Pelajar Cemerlang
Pelajar Cemerlang

Number of posts : 1519
Age : 30
Location : Kuala Lumpur
Intake : Jan 2005
Registration date : 2008-04-22

View user profile http://www.qaleq.sosblog.com

Back to top Go down

Re: Tambang bas sehala JB-KL naik hingga RM60

Post by TheSubtleArts on Thu 19 Jun 2008, 1:28 pm

tu lah mslhnye...
org ats amek ksempatan, org dibwh pon de gak amek ksempatan..

_________________
My Beautiful Portrfolio:Fotologue
My Fotoblog: Wordpress
My Foto Gallery: Flickr

TheSubtleArts
Pengetua
Pengetua

Number of posts : 1513
Age : 30
Location : JB
Intake : Jan 05
Registration date : 2008-03-04

View user profile http://thepmsalumni.do-goo.net

Back to top Go down

Re: Tambang bas sehala JB-KL naik hingga RM60

Post by zackmuska on Fri 20 Jun 2008, 4:59 pm

aku tertarik ngan satu petikan kat utusan malaysia tarikh aku xingt, die tulis cmni, kat indonesia walaupun harga minyak melonjak naik, namun pengusaha2 kat sane mengimpal balik kenaikan tu dgn barang siap(finished goods) yg murah..dieorg sedaya upaya mjimatkan kos utk mgurangkan beban rakyat yg tpakse mnampung kenaikan harga minyak...blawanan sgt dgn malaysia ni, asal minyak naik je barang2 lain2 sume nak naik..kalau naik yg bapda2 tu ok lg..ni naik cm nak cekik darah je...kesannya, negara akan dipenuhi kembali dgn org2 miskin tegar...

_________________
"For A Pessimist, I'm Pretty Optimistic"

zackmuska
V.I.PeaMerS
V.I.PeaMerS

Number of posts : 507
Age : 30
Location : Somewhere
Intake : Jan 2005
Registration date : 2008-04-05

View user profile http://www.polimuadzam.edu.my

Back to top Go down

Re: Tambang bas sehala JB-KL naik hingga RM60

Post by qaleq on Fri 27 Jun 2008, 7:43 pm

dr naik bus baik naik air asia lg jimat..

qaleq
Pelajar Cemerlang
Pelajar Cemerlang

Number of posts : 1519
Age : 30
Location : Kuala Lumpur
Intake : Jan 2005
Registration date : 2008-04-22

View user profile http://www.qaleq.sosblog.com

Back to top Go down

Re: Tambang bas sehala JB-KL naik hingga RM60

Post by TheSubtleArts on Fri 27 Jun 2008, 8:30 pm

bukan takat miskin tegar...inflasi melonjak oi!!!!!!!!1

_________________
My Beautiful Portrfolio:Fotologue
My Fotoblog: Wordpress
My Foto Gallery: Flickr

TheSubtleArts
Pengetua
Pengetua

Number of posts : 1513
Age : 30
Location : JB
Intake : Jan 05
Registration date : 2008-03-04

View user profile http://thepmsalumni.do-goo.net

Back to top Go down

Re: Tambang bas sehala JB-KL naik hingga RM60

Post by zackmuska on Sat 28 Jun 2008, 3:01 pm

aku rase BNM akan naikkn kadar faedah xlame lg..Inflasi taun ni BNM jangkan 4.5% - 5%..tp aku rs it will be more higher..

_________________
"For A Pessimist, I'm Pretty Optimistic"

zackmuska
V.I.PeaMerS
V.I.PeaMerS

Number of posts : 507
Age : 30
Location : Somewhere
Intake : Jan 2005
Registration date : 2008-04-05

View user profile http://www.polimuadzam.edu.my

Back to top Go down

Re: Tambang bas sehala JB-KL naik hingga RM60

Post by qaleq on Mon 30 Jun 2008, 10:41 am

lagi pedih kalu de ambk kesempatan

qaleq
Pelajar Cemerlang
Pelajar Cemerlang

Number of posts : 1519
Age : 30
Location : Kuala Lumpur
Intake : Jan 2005
Registration date : 2008-04-22

View user profile http://www.qaleq.sosblog.com

Back to top Go down

Re: Tambang bas sehala JB-KL naik hingga RM60

Post by eddymasao on Thu 07 Aug 2008, 1:39 pm

klu mcm ni boleh yang miskin akn semakin miskin...yang kaya akan terus kaya..errmmm..pihak bas x ptt buat mcm ni..pas kos naik kete dengan naik bas jd same..baik naik kete sendiri..x yah lg naik bas...tol x??


huhuhuhu korek idong

eddymasao
Murid bijak darjah 3
Murid bijak darjah 3

Number of posts : 50
Age : 28
Location : RAUB
Intake : julai 2006
Registration date : 2008-03-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Tambang bas sehala JB-KL naik hingga RM60

Post by qaleq on Fri 08 Aug 2008, 8:37 am

bergantung la pada individu..
sume pilihan ade kt tngan penguna.. jdlah penguna bijak

qaleq
Pelajar Cemerlang
Pelajar Cemerlang

Number of posts : 1519
Age : 30
Location : Kuala Lumpur
Intake : Jan 2005
Registration date : 2008-04-22

View user profile http://www.qaleq.sosblog.com

Back to top Go down

Re: Tambang bas sehala JB-KL naik hingga RM60

Post by ibnu_laden on Mon 29 Sep 2008, 10:03 am

zackmuska wrote:aku rase BNM akan naikkn kadar faedah xlame lg..Inflasi taun ni BNM jangkan 4.5% - 5%..tp aku rs it will be more higher..

begantung gak zack...sebab walaupun dorang nak naikkan BLR, sebab keadaan susa skang nih..inflasi tu aku rase dorang boleh turun kan ar... sebab kite skang sedang ke arah back to basic.. korilek je and tengok jangkaan aku plak.. inflasi dalam kadar 3.9 ke 4.8

ibnu_laden
Pelajar Cemerlang
Pelajar Cemerlang

Number of posts : 682
Age : 30
Location : sd
Intake : sd
Registration date : 2008-03-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Tambang bas sehala JB-KL naik hingga RM60

Post by Sponsored content Today at 9:31 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum