Cukupkah menghargai P. Ramlee?

Go down

Cukupkah menghargai P. Ramlee?

Post by qaleq on Thu 29 May 2008, 2:29 pm

LAGU keramat Legenda nyanyian Sheila Majid merupakan terjemahan paling tepat mengenai sumbangan besar Seniman Agung, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee kepada industri hiburan tanah air.
Karya-karya seni P. Ramlee yang diasaskan ketika hayat seniman itu sebetulnya terlalu masyhur dan masih relevan sehingga ke hari ini.
Kerana itu juga, tidak hairanlah kenapa P. Ramlee dianggap oleh sebilangan besar daripada kita sebagai permulaan kepada kegemilangan industri hiburan Malaysia.
Hari ini genap 35 tahun, seniman hebat itu meninggalkan kita.
Dalam tempoh itu, kita terus didengarkan dengan alunan melodi-melodi emasnya, kita tertawa sendirian menonton celoteh-celotehnya dalam filem bahkan kita juga berduka dalam kesedihannya dalam setiap lakonan-lakonan yang menghibakan.
P. Ramlee merentasi masa bersama naskhah-naskhah yang dihasilkannya sejak dari zaman muda sehinggalah beliau menghembuskan nafas terakhirnya.
Persoalannya sejauh mana kita menghargai karya-karya seni yang ditinggalkan buat kita?
Penghargaan barangkali ada, tetapi cukupkah buat orang yang telah mencetus fenomena yang bukan kecil untuk industri muzik dan perfileman serantau?
Sebelum ini, banyak sekali keluhan yang kedengaran mengenai nasib yang menimpa seniman dan seniwati tempatan terutamanya mereka sudah meninggal dunia.
Berbeza dengan Hollywood, pemergian orang-orang seni ke alam barzakh akan membawa bersama segala kesedihan dan keperitan ketika menjadi anak seni.
Jangankan disentuh soal apresiasi khalayak terhadap jasa dan sumbangan mereka, bahkan jika mahu dinilai atau kekayaan yang ditinggalkan mereka juga sesuatu yang sedih untuk dibincangkan secara terbuka.
P. Ramlee bukan Frank Sinatra mahupun Elvis Presley yang dianggap sebagai ikon penting dalam sejarah industri seni Hollywood.
Filem dan lagu mereka terus diabadikan dalam bentuk cakera padat dan cakera padat digital kerana Hollywood tahu, ikon seperti itu merupakan rujukan penting untuk usaha memperkasakan industri hiburan mereka.
Elvis misalannya, terus ‘hidup’ apabila rumah agamnya, Graceland yang terletak di Memphis, Tennessee telah dijadikan sebagai salah satu tempat tarikan pelancong.

Nasib P. Ramlee
Tetapi, bagaimana pula dengan nasib P. Ramlee di sini? Kita sering laungkan dia legenda yang sukar dicari ganti tetapi di manakah sebenar tempatnya?
Berapa ramai yang tahu tentang Pustaka Peringatan P. Ramlee yang terletak di Jalan Setapak, Kuala Lumpur?
Adakah usaha untuk menjadikan rumah pusaka yang merupakan satu-satunya peninggalan P. Ramlee sebagai tempat tarikan terutama untuk tatapan anak muda hari ini?
Pusaranya yang terletak di Tanah Perkuburan Islam Jalan Ampang, Kuala Lumpur pula, berapa ramai yang tahu atau sedar tentang lokasinya?
Bagi pelakon dan penerbit filem terkenal, Datin Seri Tiara Jacquelina, usaha yang harus dipergiatkan ialah memasyhurkan karya-karya seniman itu kepada angkatan generasi muda.
Usaha itu kata penerbit pementasan P. Ramlee The Musical itu amat penting bagi memastikan karya-karya P. Ramlee tidak dilupakan.
Apa lagi tegasnya, ketika ini, generasi muda yang lahir selepas P. Ramlee meninggal dunia sudah tidak mengenali ikon itu.
“Untuk menyalahkan orang muda juga tidak boleh kerana mereka tidak dilahirkan di era P. Ramlee dan kerana itu, saya fikir sudah sampai masanya semua pihak berganding bahu memperkenalkan P. Ramlee dalam pendekatan yang lebih segar,” jelasnya kepada Hits.
Lalu, pementasan P. Ramlee The Musical musim kedua di Istana Budaya, Kuala Lumpur kini jelas Tiara, merupakan usaha beliau untuk memastikan P. Ramlee terus ‘hidup’ dalam industri hiburan.
Aset yang begitu berharga
Berdasarkan rekod karya-karya seni P. Ramlee, kesemua penghasilan beliau merupakan aset yang begitu berharga dan tiada wang ringgit mahupun segunung intan yang mampu menggantikannya.
Dunia semakin berubah dan tiada siapa yang dapat menjangkakan sampai bila nama P. Ramlee akan terus bersemadi dan tersemat di jiwa kita semua terutama sekali generasi muda hari ini.
Jadi, apakah peranan kita untuk meletakkan P. Ramlee agar terus dikenang selagi nyawa dikandung badan?
Adakah cukup dengan mengadakan persembahan untuk mengingati ulang tahun kelahiran ataupun kematiannya?
“Penghargaan pada Allahyarham sememangnya ada. Namun, apakah penghargaan yang kita berikan kepada beliau berterusan?” itu persoalan penyanyi nombor satu negara, Datuk Siti Nurhaliza yang menyifatkan P. Ramlee seharusnya dihargai secara berterusan.
Sebagai seni seni, Siti Nurhaliza berpendapat, penghargaan yang berterusan terhadap P. Ramlee yang wajar dilakukan ialah mengambil usaha memasyhurkan karya-karya seni seniman itu ke peringkat global.
“Bila memikirkan keagungan kesenian tinggalan P. Ramlee, membuatkan saya tertanya, apakah cukup lagu-lagu dan filem-filem hebat beliau hanya terbatas di Malaysia.
“Saya rasa rugi kalau kita membataskan penghargaan di tanah air saja sedangkan saya percaya pengaruh P. Ramlee di peringkat serantau sahaja sudah cukup besar dan wajar diperluaskan lagi,” kata Siti Nurhaliza berkongsi idea.
Tiara Jacquelina dan Siti Nurhaliza antara jumlah kecil karyawan seni yang berasa bimbang dengan masa depan karya-karya seni P. Ramlee.
Sama ada kita bersedia atau tidak untuk memperluaskan skop penghargaan itu, asasnya industri hiburan akan terus berhadapan dengan cabaran untuk mengangkat usaha-usaha memperkasakan karya-karya P. Ramlee, apatah lagi selepas ketiadaan beliau.
Tetapi sampai bila kita harus membiarkan keadaan berterusan sebegini?
Cuba kita renungkan. Apakah yang kita sudah lakukan untuk terus mengenang P. Ramlee sebagai satu aset negara yang tiada tandingannya.
Seniman kelahiran Pulau Pinang itu mungkin tidak meninggalkan harta yang banyak tetapi dia telah memberi kita legasinya untuk kita kenang dan pelihara sampai bila-bila.
Andai ada kisahnya yang tidak enak untuk diceritakan adalah baik jika kita simpan dan usahlah dijaja mahupun diceritakan.
Kita perlu cermin diri kita sebelum kita memperkatakan tentang orang lain.
Buat P. Ramlee, jasa dan pengorbananmu akan tetap dikenang sampai bila-bila. Dan sesuatu yang pasti, P. Ramlee akan terus dirindui.
Semoga beliau terus damai di sana, Al-Fatihah.
Dan kebetulan bersempena dengan ulang tahun ke-35 pemergian P. Ramlee, acara penting dalam kalendar seni tanah air akan disempurnakan iaitu Hari Seniman Negara.
Dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur, apa yang diharapkan ialah pengisian acara itu akan memberi manfaat yang besar pada karyawan seni.
avatar
qaleq
Pelajar Cemerlang
Pelajar Cemerlang

Number of posts : 1519
Age : 31
Location : Kuala Lumpur
Intake : Jan 2005
Registration date : 2008-04-22

View user profile http://www.qaleq.sosblog.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum