Kita disambut dengan azan diiringi dengan solat

Go down

Kita disambut dengan azan diiringi dengan solat

Post by qaleq on Fri 16 May 2008, 8:29 am

Bayangkan betapa singkatnya azan dan solat! Subhanallah, terlalu pendek kehidupan dunia. Alangkah malangnya kita seandainya bercakap soal akhirat tapi dalam masa yang sama masih mengidamkan nikmat dunia. Alangkah malangnya andai kita berbicara soal syurga Nya tetapi dalam masa yang sama masih melakukan dan membiarkan maksiat bermaharajalela. Betapa tak tahu malu kita pada Allah. Berbakul-bakul melaungkan kalimah cinta Allah dan rasul Nya tapi dalam masa yang sama melanggar syariat juga tidak mengamalkan sunnah rasul Nya sebaik mungkin. Malunya dengan Allah, malunya dengan Rasulullah kerana mengharapkan syafaatnya!

Maka hadapkanlah wajahmu dengan lurus kepada agama (Allah); (tetaplah atas) fitrah Allah yang telah menciptakan manusia menurut fitrah itu. Tidak ada perubahan pada fitrah Allah. (Itulah) agama yang lurus; tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui, dengan kembali bertaubat kepada-Nya dan bertaqwalah kepada-Nya serta dirikanlah solat dan janganlah kamu termasuk orang-orang yang mempersekutukan Allah, iaitu orang-orang yang memecah belah agama mereka dan mereka menjadi beberapa golongan.

Tiap-tiap golongan merasa bangga dengan apa yang ada pada golongan mereka. Dan apabila manusia disentuh oleh suatu bahaya, mereka menyeru Tuhannya dengan kembali bertaubat kepada-Nya, kemudian apabila Tuhan merasakan kepada mereka sedikit rahmat daripada-Nya, tiba-tiba sebahagian daripada mereka mempersekutukan Tuhannya, sehingga mereka mengingkari akan rahmat yang telah Kami berikan kepada mereka.

Maka bersenang-senanglah kamu sekalian kelak kamu akan mengetahui (akibat perbuatanmu). Atau pernahkah Kami menurunkan kepada mereka keterangan, lalu keterangan itu menunjukkan (kebenaran) apa yang mereka selalu mempersekutukan dengan Tuhan? Dan apabila Kami rasakan sesuatu rahmat kepada manusia, nescaya mereka gembira dengan rahmat itu.

Dan apabila mereka ditimpa sesuatu musibah (bahaya) disebabkan kesalahan yang telah dikerjakan oleh tangan mereka sendiri, tiba-tiba mereka itu berputus asa. Dan apakah mereka tidak memperhatikan bahawa sesungguhnya Allah melapangkan rezeki bagi siapa yang dikehendaki-Nya dan Dia (pula) yang menyempitkan (rezeki itu). Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang beriman. (Ar-Ruum : 30-37)

Ya Allah, ampunilah kami atas setiap nikmat yang kami kufuri Setiap dugaan yang datang beserta hikmah yang tak terhingga. Dugaan disebabkan:

[1] Menghapuskan dosa
[2] Mengangkat martabat hamba

Semuanya tanda cinta Allah. Sebuah hadis mahsyur tentang kecintaan seorang ibu pada anaknya. Di mana suatu hari Rasulullah dan para sahabat duduk di satu tempat di mana berdekatan dengan mereka terdapat seorang ibu dan anaknya. Si ibu sedang memasak di unggun api. Dan apabila si anak mendekati unggun api, si ibu tangkas menjauhkan anaknya dari unggun api. Maka Rasulullah tersenyum melihat situasi tersebut. Sahabat bertanya Apakah yang membuatkan kau tersenyum? maka Rasulullah menjawab Sesungguhnya kasih sayang seorang ibu pada anaknya sehingga tidak mampu melihat anaknya sakit hatta terkena unggun api. Dan ketahuilah sesungguhnya kasih Allah pasa SETIAP hamba Nya lebih dari kasih seorang ibu pada anaknya.

Nah! Betapa kasihnya Allah pada kita SEMUA. Dan satu kisah lagi yang dibawakan oleh sahabat dari mesir yang membuat ana terlalu hiba... hakikatnya ana sangat-sangat hiba dengan hujahnya:

Siapakah kita untuk mendambakan cinta Nya, dengan hati yang berkarat mazmumah. Sedangkan cinta Allah terlalu hebat.... sangat-sangat luas dan sangat dahsyat kalau difikirkan. Sebagaimana sejarah kaum Nabi Musa. Di mana suatu hari seorang hamba berjumpa dengan Nabi Musa dan minta Nabi Musa mendoakan agar Allah memberikan cintaNya sebesar ZARAH ke dalam hatinya. Maka Nabi Musa mendoakan untuknya agar Allah memberikan cintaNya sebesar zarah seperti yang diminta oleh si hamba tersebut.

Beberapa ketika selepas itu, Nabi Musa tidak lagi mendengar khabar dari hamba tersebut. Maka, Nabi Musa mencari hamba tersebut ke tempatnya. Dan penduduk di situ menyarankan Nabi Musa untuk naik ke atas satu bukit kerana hamba tersebut sedang bertafakkur. Maka, Nabi Musa naik ke atas bukit tersebut dan masya Allah dia melihat hamba tersebut dengan khusyuk bertafakkur dan mengetahui kedatangan Nabi Musa.

Allahuakbarrrrrrr! Betapa beruntungnya kita dikurniakan akal... berfikirlah dengan iman dan suluhkan dengan taqwa pada Allah. Betapa nikmat nya apa yang dimiliki. Hanya sebesar zarah cinta Nya sudah cukup membuatkan si hamba tadi tahu kedatangan Nabi Musa... bayangkan asma Allah. Tidak cukup kah semua bukti ini?

Katakanlah: "Jika kamu menyembunyikan apa yang ada dalam hatimu atau kamu melahirkannya, pasti Allah mengetahui." Allah mengetahui apa-apa yang ada di langit dan apa-apa yang ada di bumi. Dan Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu. (Ali Imran : 29)

Kita umat akhir zaman, dan hanya ada 2 perkara saja yang perlu dipegang iaitu al-Quran dan As-Sunnah (AQ dan AS). insyaAllah kita akan selamat sampai bila-bila. Dan dengan keadaan sekarang, pelbagai fahaman yang bertentangan dengan syariah menular dan merebak. Maka, waspadalah... yakinilah AQ dan AS seperti sabda Rasulullah, mafhumnya: Aku tinggalkan 2 perkara yang tidak akan menyesatkan umatku hingga ke hari kiamat, iaitu al-Quran dan as-Sunnah. Dan janji Allah sendiri bahawa SETIAP isi dalam AQ akan dipelihara Nya hingga ke hari kiamat.

Sesungguhnya Kami telah menurunkan ayat-ayat yang menjelaskan. Dan Allah memimpin siapa yang dikehendaki-Nya kepada jalan yang lurus. (An-Nur : 46)

Wallahua˘lam. Salah silap harap dibetulkan. Perbincangan ini berlangsung hampir 2 jam dengan pelbagai hujah dan dalil qat˘ei dari sahabat-sahabat. Ana sedaya upaya meringkaskan ia dengan seringkas-ringkasnya. Mohon maaf atas setiap kesilapan. Yang baik dr Allah dan segala kekurangan datang dari ana sendiri.

Sabda Rasullullah S.A.W: celuplah jarimu ke dalam air laut, air yang menitik dari jarimu adalah nikmat dunia, baki air laut yang terbentang luas itulah nikmat syurga.. renung2kanlah wahai sahabat2ku.. alangkah sedikitnya nilai kenikmatan dunia yang kita bangga2kan selama ini..


Hai sekalian manusia, bertaqwalah pada Tuhan kamu dan takutlah suatu hari yang pada hari itu seorang bapa tidak dapat menolong anaknya dan seorang anak tidak dapat menolong bapanya sedikit pun. Sesungguhnya janji Allah adalah benar maka janganlah sekali-kali kehidupan dunia ini memperdayakan kamu, dan jangan pula penipu memperdaya kamu dalam mentaati Allah. (Surah Luqman : 33)
avatar
qaleq
Pelajar Cemerlang
Pelajar Cemerlang

Number of posts : 1519
Age : 32
Location : Kuala Lumpur
Intake : Jan 2005
Registration date : 2008-04-22

View user profile http://www.qaleq.sosblog.com

Back to top Go down

Re: Kita disambut dengan azan diiringi dengan solat

Post by TheSubtleArts on Fri 16 May 2008, 8:32 am

insaf2...kite sbg manusia ni kene saling ingat mengingati...insaf la wahai sahabat2 ku...
avatar
TheSubtleArts
Pengetua
Pengetua

Number of posts : 1513
Age : 32
Location : JB
Intake : Jan 05
Registration date : 2008-03-04

View user profile http://thepmsalumni.do-goo.net

Back to top Go down

Re: Kita disambut dengan azan diiringi dengan solat

Post by qaleq on Fri 16 May 2008, 10:54 am

lahir dilaungkan azan, mati disembayangkan jenazah
avatar
qaleq
Pelajar Cemerlang
Pelajar Cemerlang

Number of posts : 1519
Age : 32
Location : Kuala Lumpur
Intake : Jan 2005
Registration date : 2008-04-22

View user profile http://www.qaleq.sosblog.com

Back to top Go down

Re: Kita disambut dengan azan diiringi dengan solat

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum