masalah virus!!!!

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

masalah virus!!!!

Post by ikillmyjuliet on Sat 19 Apr 2008, 12:25 am

baru2 nie thumb drive aku kene virus.....
name virus tu 'virus mawar' ntah java script ape ntah....dan aku x dapat nk buang virus tue....
ade ape2 cadangan????
aku da format banyak kali da....tp ttp ade gak......
keliru la saya!!!!!

_________________

ikillmyjuliet
Guru Disiplin
Guru Disiplin

Number of posts : 972
Age : 28
Location : kuantan
Intake : julai06
Registration date : 2008-03-06

View user profile

Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by TheSubtleArts on Sat 19 Apr 2008, 11:54 am

ikillmyjuliet wrote:baru2 nie thumb drive aku kene virus.....
name virus tu 'virus mawar' ntah java script ape ntah....dan aku x dapat nk buang virus tue....
ade ape2 cadangan????
aku da format banyak kali da....tp ttp ade gak......
keliru la saya!!!!!

ni link dia bob the builder..

klik sini -cleaner
info kat sini(english la bro)

_________________
My Beautiful Portrfolio:Fotologue
My Fotoblog: Wordpress
My Foto Gallery: Flickr

TheSubtleArts
Pengetua
Pengetua

Number of posts : 1513
Age : 30
Location : JB
Intake : Jan 05
Registration date : 2008-03-04

View user profile http://thepmsalumni.do-goo.net

Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by Guest on Sun 20 Apr 2008, 2:02 am

xsempat aku nk membantu...

bagus2.. keep it...

tp aku dgr washer tu dh de spyware n virus yg menyelinap skali..

so ait2 yep...

Hurmm.. anyway.. aku nk explain sket.. nape ko xleh nk CLEAN that virus.. dia tetap de walaupun ko dh format 100x...

1st... virus ni diciptakan dgt CODE yg ringkas jek..
simple jek2..
arahan2 biasa yg digunakan adalah untuk disabel TASK MANAGER, FOLDER OPTION, RUN, START BUTTON, shutdown anti-virus, n lock something...

benda2 ni kat kebanyakkan virus guna ar code dia.. cuma cara serangan jek len..

yang sama bagi setiap virus adalah cara penyebaran.. iaitu.. Programmer akan gunakan CODE self-copy untuk merebakkan anak2 virus tu kedalam pendrive or another drive...

besenya kepala virus akan dicopy kedalam SYSTEM32, WINDOWS dan di registrykan kat dalam ......CurrentVersion\Run sebagai STARTUP bila korang restart PC tu...

so.. besenya kalo aku de masalah virus.. aku cuba selesaikan sndr dgn cara manual.. iaitu gunakan TASK MANAGER lain yg korang leh d/l kt tenet...

kalo malas sgt.. keep ut anti-virus up-to-date everyday! important!

that all folk!


chow! Laughing

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by TheSubtleArts on Sun 20 Apr 2008, 11:40 am

aku pon biase clean manual kalu pc aku gune...
tp aku x gune task manager..
tools yg aku gune biase regedit la papehal dulu aku setelkan then Hijackthis,Process Explorer..kalau kritikal baru aku scan via dos..

_________________
My Beautiful Portrfolio:Fotologue
My Fotoblog: Wordpress
My Foto Gallery: Flickr

TheSubtleArts
Pengetua
Pengetua

Number of posts : 1513
Age : 30
Location : JB
Intake : Jan 05
Registration date : 2008-03-04

View user profile http://thepmsalumni.do-goo.net

Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by ikillmyjuliet on Mon 21 Apr 2008, 12:33 pm

thanks yer......

ikillmyjuliet
Guru Disiplin
Guru Disiplin

Number of posts : 972
Age : 28
Location : kuantan
Intake : julai06
Registration date : 2008-03-06

View user profile

Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by Guest on Tue 22 Apr 2008, 7:11 pm

TheSubtleArts wrote:aku pon biase clean manual kalu pc aku gune...
tp aku x gune task manager..
tools yg aku gune biase regedit la papehal dulu aku setelkan then Hijackthis,Process Explorer..kalau kritikal baru aku scan via dos..

lol... kalo nk wat tu sumer pn.. 1st ko kena KILL dulu virus tu... so.. berguna gak task manager ni..

ni proses yg bese aku wat..

KILL virus di TASK MANAGER..
Search Filename virus tu kat regedit...
n buang registry dia..
tapi kalo aku malas.. aku juz restore je backup registry aku.. settle..
then aku akan cari kepala virus tu kat system32...
aku delete...
tgk kat MsConfig.. kat startup...
usha2 ar sume...
tu kije org rajin n nk cari ilmu..
tp kije org malas n menggelabah..
download jek antivirus then scan! Laughing

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by TheSubtleArts on Tue 22 Apr 2008, 7:31 pm

ape da aku merepek..bkn aku xgune task manager....papehal regedit tu selamatkan dulu..sebab task man tu pon regedit yg pegang kunci ye dak....
kalo task manager tu disable cne nk tgk service natang ape yg run ye dak....

1st nk tau ade virus ke tak aku akan ctrl alt del...kalau task man tu "has been disable by admin..........blablabla..phm le...

_________________
My Beautiful Portrfolio:Fotologue
My Fotoblog: Wordpress
My Foto Gallery: Flickr

TheSubtleArts
Pengetua
Pengetua

Number of posts : 1513
Age : 30
Location : JB
Intake : Jan 05
Registration date : 2008-03-04

View user profile http://thepmsalumni.do-goo.net

Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by Guest on Wed 23 Apr 2008, 12:47 am

TheSubtleArts wrote:ape da aku merepek..bkn aku xgune task manager....papehal regedit tu selamatkan dulu..sebab task man tu pon regedit yg pegang kunci ye dak....
kalo task manager tu disable cne nk tgk service natang ape yg run ye dak....

1st nk tau ade virus ke tak aku akan ctrl alt del...kalau task man tu "has been disable by admin..........blablabla..phm le...


lol... awal2 aku dh bitau.. download taskmanager len... cam Process Explorer tu...

hohoho.... sengal... KILL PROCESS baru leh delete... natang tgh process nk sentuh menda...

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by TheSubtleArts on Wed 23 Apr 2008, 8:06 am

ko je yg bgs kan...yelahhh..ko je yg btol..

_________________
My Beautiful Portrfolio:Fotologue
My Fotoblog: Wordpress
My Foto Gallery: Flickr

TheSubtleArts
Pengetua
Pengetua

Number of posts : 1513
Age : 30
Location : JB
Intake : Jan 05
Registration date : 2008-03-04

View user profile http://thepmsalumni.do-goo.net

Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by ikillmyjuliet on Wed 23 Apr 2008, 12:40 pm

back to the topic!!!
klu nk gadoh2 tgu aku bukak thread gadoh2.....
cam ne?????

ikillmyjuliet
Guru Disiplin
Guru Disiplin

Number of posts : 972
Age : 28
Location : kuantan
Intake : julai06
Registration date : 2008-03-06

View user profile

Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by Guest on Fri 25 Apr 2008, 8:30 am

TheSubtleArts wrote:ko je yg bgs kan...yelahhh..ko je yg btol..

lol! kongsi ilmu lar bro... kat poly xde ajo pn kill virus to! hehehe...

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by ibnu_laden on Thu 08 May 2008, 11:28 am

xpe2...
korang gaduh la lagi..
pada pendapat aku, kalau korang gadoh akan bagi manfaat ilmu kat orang lain..
sila gadoh lagi

ibnu_laden
Pelajar Cemerlang
Pelajar Cemerlang

Number of posts : 682
Age : 30
Location : sd
Intake : sd
Registration date : 2008-03-12

View user profile

Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by Guest on Thu 08 May 2008, 9:28 pm

ibnu_laden wrote:xpe2...
korang gaduh la lagi..
pada pendapat aku, kalau korang gadoh akan bagi manfaat ilmu kat orang lain..
sila gadoh lagi


Laughing de plak cam tu ek? apsal lak?

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by TheSubtleArts on Fri 09 May 2008, 12:27 am

hahahah... lol!

_________________
My Beautiful Portrfolio:Fotologue
My Fotoblog: Wordpress
My Foto Gallery: Flickr

TheSubtleArts
Pengetua
Pengetua

Number of posts : 1513
Age : 30
Location : JB
Intake : Jan 05
Registration date : 2008-03-04

View user profile http://thepmsalumni.do-goo.net

Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by Guest on Mon 12 May 2008, 9:42 pm

Laughing

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by LuncaiGreat on Thu 15 May 2008, 5:12 pm

bagus gak tajuk ni...
keh aku selit...pada aku la klu jumpe virus cam ni aku akan:

wat cam amir ckp td cume aku nk detailkan sket...

first aku akan sekat koding tuk block regedit tu dulu,contohnye cam
amir ckp td la pkai process explorer ker,n byk lg sbnarnye.tapi yg aku
pkai brontok cleaner nama die,bile run je software tu die akan stop
coding disable regedit.tapi klu virus yg kuat sket,kdg kite kene wat
kat safe mode..pas2 klu dah leh bukak regedit g la kat tempat die
disable funtion2 td contohnye...

hkey
_local_machine/software/microsoft/windows/current version/policies/rating=nofind (delete benda ni)
kat atas ni gak ade disable task manager.delete script tu...
pastu g bwh sket ade run,tgk benda x b'kaitan delete.kat run 2 nk delete sume pn leh...lagi satu:

hkey
_current_user/software/microsoft/windows/current version/policies/explorer=noFolderOption (delete benda ni gak)

pastu bukak la task manager,g kat processes,tgk ape virus yg ngah
run.klu dah jumpe,ingat nama dier,pastu end process..g kat regedit
search nama virus tu pastu delete..g kat my computer gak,pas2 search
kat my computer skali sbb x semestinye x jumpe kat regedit,x jumpe gak
kt my computer.search virus td dalam file hidden skali.klu ader delete..
pastu g kat msconfig,wat cm amir ckp td,untick mane2 startup yg x berkaitan..

sekian...ini la cara manual nk hapuskan virus script camtu..klu leceh,cm amir ckp td,update la sntiase antivirus korang sume...


LuncaiGreat
Guru Kanan
Guru Kanan

Number of posts : 1018
Age : 29
Location : johor bahru
Intake : jan 2005
Registration date : 2008-03-07

View user profile http://www.sit04.tk

Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by ikillmyjuliet on Fri 16 May 2008, 1:16 am

thanks sebab ajar aku mende yg baru bagey diriku yg lemah ini!!!!

ikillmyjuliet
Guru Disiplin
Guru Disiplin

Number of posts : 972
Age : 28
Location : kuantan
Intake : julai06
Registration date : 2008-03-06

View user profile

Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by TheSubtleArts on Fri 16 May 2008, 8:29 am

ha...tu la bob, kat sini ramai pakar2..yang ade bakat terpendam...huhu..

_________________
My Beautiful Portrfolio:Fotologue
My Fotoblog: Wordpress
My Foto Gallery: Flickr

TheSubtleArts
Pengetua
Pengetua

Number of posts : 1513
Age : 30
Location : JB
Intake : Jan 05
Registration date : 2008-03-04

View user profile http://thepmsalumni.do-goo.net

Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by ikillmyjuliet on Sat 17 May 2008, 4:06 am

ilmu nie bley dapat dimana2 sekiranya kita x malu untk bertanya.....
klu terlebih malu xkn kemana mana la idup nie

ikillmyjuliet
Guru Disiplin
Guru Disiplin

Number of posts : 972
Age : 28
Location : kuantan
Intake : julai06
Registration date : 2008-03-06

View user profile

Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by Guest on Mon 26 May 2008, 11:22 pm

lol!


ayep.... aku segan silu ni..

asik nama aku jek naek.. aicehceh.. thanx..


anyway.. aku ada kat cni.. ada dgn korang.. untuk kongsi pe yg aku tau... pe yg aku xtau.. aku akan tanya korang gak nnt.. contohnya cam wat GHOST.. serius aku xtau nk wat image ke menda tu sume.. sape leh tlg aku step by step.. tlg bukak 1 thread br plz... aku memerlukan menda camni.. then kalo sape2 de link yg aku leh d/l backup driver.. bitau gak eh... mekacih..



p/s: kerja yg makin mencabar...

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by LuncaiGreat on Thu 29 May 2008, 5:34 pm

ghost senang je mer...ko kene tau source ngan destination je,trus leh wat..
maksud aku mcm satu HD nk ghost ke satu HD..tentukan dulu mane source (HD yg ok td) n mane destination (HD yg nk di klon)...lagi bagus ko tentukan yg source sbgai master..ghost ni lak,leh wat ngan dua cara,satu dari live cd satu lagi pkai installer..aku slalu pkai live cd cam hiren boot cd tu..

bile masuk paparan ghosr normal,pilih disk to disk(kalau situasi di atas).pastu pilih la source n destination die...die bkn saje tuk HD ke HD.CD ke HD leh,HD ke CD pn leh..HD ke CD ni kire image la(.gho/.iso)..image ni kalau ko ghost HD ke CD,CD td leh klon ke HD yg lain asalkn mggunakan board yg sama..

pasal driver lak,hiren boot cd yg boyot perkenalkan tu pn ade double driver(software tuk clone driver)...

x pn ko cari software tu kat download.com...nama die,DOUBLE DRIVER...

_________________

LuncaiGreat
Guru Kanan
Guru Kanan

Number of posts : 1018
Age : 29
Location : johor bahru
Intake : jan 2005
Registration date : 2008-03-07

View user profile http://www.sit04.tk

Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by qaleq on Sun 08 Jun 2008, 2:09 pm

info bgus.. aku akn jdkan panduan

qaleq
Pelajar Cemerlang
Pelajar Cemerlang

Number of posts : 1519
Age : 30
Location : Kuala Lumpur
Intake : Jan 2005
Registration date : 2008-04-22

View user profile http://www.qaleq.sosblog.com

Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by LuncaiGreat on Mon 09 Jun 2008, 10:59 am

hehehe..thanks qaleq...

_________________

LuncaiGreat
Guru Kanan
Guru Kanan

Number of posts : 1018
Age : 29
Location : johor bahru
Intake : jan 2005
Registration date : 2008-03-07

View user profile http://www.sit04.tk

Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by Guest on Wed 11 Jun 2008, 4:15 pm

LuncaiGreat wrote:ghost senang je mer...ko kene tau source ngan destination je,trus leh wat..
maksud aku mcm satu HD nk ghost ke satu HD..tentukan dulu mane source (HD yg ok td) n mane destination (HD yg nk di klon)...lagi bagus ko tentukan yg source sbgai master..ghost ni lak,leh wat ngan dua cara,satu dari live cd satu lagi pkai installer..aku slalu pkai live cd cam hiren boot cd tu..

bile masuk paparan ghosr normal,pilih disk to disk(kalau situasi di atas).pastu pilih la source n destination die...die bkn saje tuk HD ke HD.CD ke HD leh,HD ke CD pn leh..HD ke CD ni kire image la(.gho/.iso)..image ni kalau ko ghost HD ke CD,CD td leh klon ke HD yg lain asalkn mggunakan board yg sama..

pasal driver lak,hiren boot cd yg boyot perkenalkan tu pn ade double driver(software tuk clone driver)...

x pn ko cari software tu kat download.com...nama die,DOUBLE DRIVER...


Wow!

thanks bro!

dia leh backup driver winxp dgn vista ke???

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by LuncaiGreat on Wed 18 Jun 2008, 1:22 pm

dua2 leh...

_________________

LuncaiGreat
Guru Kanan
Guru Kanan

Number of posts : 1018
Age : 29
Location : johor bahru
Intake : jan 2005
Registration date : 2008-03-07

View user profile http://www.sit04.tk

Back to top Go down

Re: masalah virus!!!!

Post by Sponsored content Today at 10:15 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum