AMD processor

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: AMD processor

Post by `~melydia~` on Thu 19 Jun 2008, 5:47 pm

ok..thermo paste tu sbenarnya dibuat khas untuk processor..

ia adalah sejenis silicon yg menyerap haba hasil daripada perambatan ion atau thermal daripada processor tersebut..

klau sesiapa yg mempunyai pengalaman menyelenggara processor, pernahkah mengalami processor melekat dengan heatsink..

itu menunjukkan kadar thermal yg dilepaskan tidak diserap oleh silicon tersebut sehingga menyebabkan silicon tersebut menjadi kering dan mengeras..

oleh itu, pemilihan untuk memakai silicon yg lebih berkualiti disarankan..

berbalik kepada penggunaan silicon ini keatas ram adalah tidak benar...jaringan tembaga pada ram tidak membenarkan sama sekali apa2 pun anasir walaupun karbon berada diatasnya..(mesti anda pernah mencuci karbon pada ram dengan menggunakan pemadam getah)..

silicon tersebut mungkin boley dipakai pada ram tetapi diatas permukaan yg tidak diganggu pengaliran arus elektrik..contohnya bley dipakai pada ram yg mempunyai heatsink..tp pendapat aku sama ngan ayep..aku tak pnah dengar lg org pakai menatang tu pada ram..pasal penggunaan pipe tu ada..nk2 lg ram yg mahal cam asus tu..bukan stakat ram je..graphic card pun da ada pipe tu..

tak payah crita la amir....

aku dah tgok org wat overclocking processor depan mata aku...

tak pakai thermo paste tu pun..

pakai dryice ngan tiub tembaga..

tp yg pasal ram la kan, aku mmg tak pnah dengar..tak tau la kan..klau ko ada kenyataan tu, bley upload kat sini..tak pun bg link je..bley kongsi ramai2..kan ayep kan..

`~melydia~`
Murid bijak darjah 4
Murid bijak darjah 4

Number of posts : 212
Age : 31
Location : Long Beach
Intake : January 2005
Registration date : 2008-03-10

View user profile http://www.myspace.com/postinor

Back to top Go down

Re: AMD processor

Post by `~melydia~` on Thu 19 Jun 2008, 6:14 pm

ok..pasal amd..

aku sbenarnya peminat amd..

ada fakta menarik pasal amd ni..

bg pendapat aku, sebenarnya amd ni lebih advance daripada intel..

klau korang perasan kan, pemproses intel cam dual core, C2D, C2Q, keluar selepas amd keluarkan dulu..

user tak prasan sebab amd tak nyatakan pada siri pemproses tersebut..

contohnya cam amd athlon 64 tu..sebenarnya ia adalah dah ada 2 teras..cuma tak nyatakan je cam intel..

itu membuatkan user yakin yg pemproses intel lebih berkuasa..

satu lg..intel wat pemproses makin lama makin kecik..klau korang tau pasal chipset, mesti korang faham pasal kenyataan aku ni..

bila da makin kecik, kurang chipset kat atas board kan? board dikuasai oleh chipset kan..bila chipset kurang, so tak power..dia takkan kecikkan sebab ada risiko panas..

tapi amd kekalkan bentuk dan saiz pemproses dia..sebab nak letak chipset yg baru2..klau da kecik,mane nk sumbat..

kalau nk cakap amd ketinggalan, tak jugak..

soket latest intel adalah soket LGA775 kan?
pastu soket ni pin die bukan lg pada pemproses kan?
kira benda baru la kan?

tapi jgn pandang amd dah ketinggalan..malah bg aku lebih laju..
ia ada jugak soket mcm tu..cuma org yg tak tau..nama die, socket F..sebijik cam LGA775..

panas? itu crita da basi..takkan amd nk biarkan perkara tu menjatuhkan ia..mesti dia cari solution..dan skang masalah itu dapat diselesaikan..jgn risau..

`~melydia~`
Murid bijak darjah 4
Murid bijak darjah 4

Number of posts : 212
Age : 31
Location : Long Beach
Intake : January 2005
Registration date : 2008-03-10

View user profile http://www.myspace.com/postinor

Back to top Go down

Re: AMD processor

Post by LuncaiGreat on Fri 27 Jun 2008, 5:41 pm

hehehe...bagus2....semangat camni yg aku suka...amd sememangnye bgs n murah berbanding intel,cuma intel ni lebih di comercial kan,tu pasal org suke intel,nk ikutkan,amd athlon 64 X2 pn dah cm intel c2d...
aku ada rmai gak kenalan gile amd,overclocking tak ingat...
seram aku tgk...tapi diorg research dulu...pasal panas mmg dah x wujud dikalangan amd skrang...cuma pabila sistem kepanasan dia dah atasi,aku dapat tau,amd yg panas dulu tu lagi lasak berbanding yg skrang..malah lebih mudah di upgrade...

kalau korang nk research amd,intel,overclocking,sume tu leh review kat tom's hardware...tekan link kat bawah ni...

tom's hardware

_________________

LuncaiGreat
Guru Kanan
Guru Kanan

Number of posts : 1018
Age : 29
Location : johor bahru
Intake : jan 2005
Registration date : 2008-03-07

View user profile http://www.sit04.tk

Back to top Go down

Re: AMD processor

Post by qaleq on Fri 11 Jul 2008, 12:35 pm

pakai intel la best

qaleq
Pelajar Cemerlang
Pelajar Cemerlang

Number of posts : 1519
Age : 30
Location : Kuala Lumpur
Intake : Jan 2005
Registration date : 2008-04-22

View user profile http://www.qaleq.sosblog.com

Back to top Go down

Re: AMD processor

Post by LuncaiGreat on Fri 01 Aug 2008, 4:03 pm

tapi teknologi amd skrang dah stabil..pkai amd pn cantik gak..more tu gamers...

_________________

LuncaiGreat
Guru Kanan
Guru Kanan

Number of posts : 1018
Age : 29
Location : johor bahru
Intake : jan 2005
Registration date : 2008-03-07

View user profile http://www.sit04.tk

Back to top Go down

Re: AMD processor

Post by qaleq on Mon 04 Aug 2008, 9:27 am

suke ati ko la ayep duit ko kn

qaleq
Pelajar Cemerlang
Pelajar Cemerlang

Number of posts : 1519
Age : 30
Location : Kuala Lumpur
Intake : Jan 2005
Registration date : 2008-04-22

View user profile http://www.qaleq.sosblog.com

Back to top Go down

Re: AMD processor

Post by Sponsored content Today at 3:38 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum